NOS NieuwsAangepast

Plasterk: DigiD moet veiliger

Minister Ronald Plasterk wil dat DigiD-codes niet meer per post bezorgd worden in gebieden waar de kans op fraude groot is. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Specifieke gebieden noemt hij niet.

Plasterk vindt dat burgers in dergelijke gebieden "extra beschermd" moeten worden. De aanmeldcodes voor het digitale overheidssysteem zouden dan bijvoorbeeld bij de gemeentebalie afgehaald kunnen worden.

De minister kijkt nog of een dergelijk systeem ook landelijk ingevoerd moet worden, maar hij stelt dat daar dan wel een "forse financiële impuls" voor nodig is.

Fraude

Aanleiding voor de brief van Plasterk is de grote fraude met DigiD's in Amsterdam-Zuidoost, die afgelopen week naar buiten kwam. Criminelen kwamen achter de DigiD-gegevens van 150 mensen, waarschijnlijk door de post te onderscheppen.

Het is ze op die manier gelukt om geld buit te maken: de fraudeurs lieten AOW-uitkeringen van zes mensen op hun eigen rekening overmaken. De Belastingdienst kon voorkomen dat dat ook met toeslagen gebeurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl