Door correspondent Sjoukje Rietbroek

Een omstreden Marokkaanse wet, waardoor verkrachters hun straf ontlopen als ze met hun minderjarige slachtoffer trouwen, wordt wellicht aangepast. Het parlement bespreekt volgende week een voorstel daartoe.

In 2012 pleegde de 16-jarige Amina Filali zelfmoord omdat ze moest trouwen met de man die haar verkrachtte. Marokkanen gingen daarna massaal de straat op om te protesteren.

Filali werd het symbool van alle jonge meisjes in Marokko die hetzelfde lot ondergaan. Meerdere mensenrechten- en vrouwenorganisaties luidden de noodklok, waarna een commissie voor mensenrechten zich over een wetswijziging boog.

Ouderlijk gezag

Het wetsartikel dat wellicht wordt aangepast gaat in beginsel niet over verkrachtingszaken, maar is bestemd voor gevallen waarbij een minderjarige door iemand wordt onttrokken aan het ouderlijk gezag. In dergelijke zaken kan de rechter de verdachte de optie geven met het meisje te trouwen. Als alle partijen instemmen met een huwelijk, is de verdachte vrij van vervolging.

Het wetsartikel laat veel ruimte voor eigen interpretatie en kan daardoor ook worden toegepast in verkrachtingszaken. Het nieuwe voorstel moet minderjarige meisjes in alle gevallen beter beschermen, zowel bij onttrekking aan het ouderlijk gezag als bij verkrachting.

Huwelijk

Toch is het maar de vraag of met de wetswijziging in alle gevallen kan worden voorkomen dat verkrachtingsslachtoffers moeten trouwen met hun verkrachter. Vaak komen families onderling een huwelijk overeen.

Binnen een maand moet blijken of het artikel daadwerkelijk wordt aangepast.

STER reclame