NOS NieuwsAangepast

Koning en Rutte naar Sotsji

Koning Willem-Alexander en premier Rutte gaan wel naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Ook koningin Máxima en minister Schippers van Sport gaan mee.

"Nederland zal wel vertegenwoordigd zijn. Wij zien niets in een boycot. Het is beter om een dialoog aan te gaan", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De koning gaat als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar ook als staatshoofd, benadrukt Rutte. "We gaan om de sporters aan te moedigen. Als ik daar ben, en politici spreek, ga ik mijn mond niet houden."

Eretribune

Nederland sluit zich dus niet aan bij de groeiende rij van westerse landen die hun hoogste afgevaardigde niet sturen. De regeringsleiders en staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten hebben onlangs de Russische uitnodiging afgeslagen om in februari te komen.

De samenstelling van de delegatie naar Sotsji ligt gevoelig vanwege de schending van de mensenrechten in Rusland en de invoering van de homowetten. Als regeringsleiders en staatshoofden wegblijven, betekent dit een gevoelige tik voor het prestige van Rusland en president Poetin.

Gesprek

Het kabinet is tegen een boycot, omdat het in gesprek wil blijven met de Russen. Een volledige boycot betekent dat een land ook geen sporters stuurt. Dat gaat andere westerse landen ook te ver. Rutte heeft geen moment overwogen om niet te gaan, zei hij op de persconferentie.

Rutte benadrukt ook dat regeringsleiders van veel landen wel gaan. De Duitse bondskanselier en de Franse president zijn vaker niet verschenen bij winterspelen. Premier Rutte was bij de openingsceremonie van de Olympische zomerspelen in Londen. Het Nederlandse staatshoofd, koningin Beatrix, ging destijds niet.

Opening

Willem-Alexander was als kroonprins vaak aanwezig bij openingen van Olympische Zomer- en Winterspelen, onder meer vanwege zijn functie als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Oppositiepartij SP, homo-organisatie COC en Human Right Watch hebben er bij het kabinet op aangedrongen om de koning niet naar het Russische Sotsji te sturen. Regeringspartij VVD vindt al langer dat Willem-Alexander wel moest gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl