President CAR afgetreden

Aangepast

De interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is afgetreden, is op een conferentie in het buurland Tsjaad bekendgemaakt. Behalve Michel Djotodia stapt ook premier Nicolas Tiangaye op.

In de verklaring die in Tsjaad werd afgegeven staat dat op een later tijdstip in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, gesproken zal worden over de opvolging van de president en de premier.

Staatsgreep

Rebellenleider Djotodia greep de macht in maart van het afgelopen jaar, na de bestorming van de hoofdstad. Hij werd later tot president benoemd. Oppositieleider Tiangaye werd zijn premier.

Buurlanden hadden aangedrongen op het vertrek van de twee CAR-leiders. Ze waren er in de afgelopen maanden niet in geslaagd het geweld in het land te beƫindigen. Door het geweld kwam een grote vluchtelingenstroom op gang. Naar schatting een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek strijden christelijke en islamitische tegen elkaar. Djotodia was een leider van de islamitische milities. In het land zijn Franse en Afrikaanse troepen gelegerd, die daar onder de vlag van de VN opereren.

STER Reclame