NOS NieuwsAangepast

250 euro voor 5 minuten keuren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg de afgelopen jaren veel klachten over de hoge tarieven die psychiaters vragen voor rijbewijskeuringen. Dat is volgens de NZA de reden dat die tarieven per 1 januari flink naar beneden zijn bijgesteld.

"Mensen stonden soms in vijf minuten buiten en hadden dan 250 euro moeten afrekenen", vertelt een woordvoerder. "Dat was officieel een maximumtarief, je kon ook minder rekenen. Maar in de praktijk deed vrijwel niemand dat."

"Geldklopperij"

Die bedragen moeten bijvoorbeeld automobilisten die gepakt zijn met alcohol achter het stuur zelf betalen. De keuringen waarmee je kunt proberen je rijbewijs terug te krijgen, vallen niet onder de basisverzekering in de zorg. Op internet zijn boze reacties te vinden van mensen die het gevoel hebben dat zij veel te veel hebben betaald: "Schandalige geldklopperij."

Volgens de NZa is het nieuwe tarievensysteem bedoeld om de kosten van de keuringen meer aan te laten sluiten op de tijd die ermee gemoeid is. Een keuring van een kwartier, inclusief de rapportage aan het CBR, kost voortaan 78,05 euro exclusief btw. Is er echt meer tijd nodig, dan komt dat op 39,02 euro per extra 15 minuten. Dat moet dan wel duidelijk en tijdig door de psychiater worden aangegeven.

Standaard-lijsten

Een groot aantal psychiaters weigert in dit systeem nog langer keuringen uit te voeren, maar er zijn er ook die het nieuwe tarief "heel redelijk" noemen. Een psychiater die anoniem wil blijven en die in het verleden keuringen voor het grote bureau WPEX deed (verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de CBR-keuringen), vertelt dat hij nauwelijks tijd aan mensen hoefde te besteden.

"Het meeste werk wordt in het weekend gedaan door acht of negen goedkope basisartsen per locatie, die werken met standaard vragenlijsten en -rapporten. De psychiater stelt aan het eind van zo'n gesprekje een of twee vragen en is dan weer weg. Zo kun je per basisarts drie keuringen per uur doen. Als mensen daar steeds 250 euro voor moeten pinnen, reken maar uit wat je dan op een dag alleen op zo'n locatie omzet. Je kon hier tot dit jaar echt miljonair van worden."

Niet kostendekkend

Psychiater Jan-Willem Peterse, directeur van WPEX en over dit onderwerp tevens woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP), wijst erop dat het niet alleen zijn bureau is dat niet uit de voeten kan met de nieuwe tarieven. "Dat geldt voor 90 procent van de psychiaters. Natuurlijk wordt er geld verdiend met keuringen. Maar als je in een kwartier rapporten moet voorbereiden en uitwerken voor dit tarief - dat is gewoon niet meer kostendekkend. En je kunt moeilijk oneigenlijk lang met mensen gaan praten om dat tarief omhoog te krijgen."

Wilt u reageren? Mail bas.de.vries@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl