Tips tegen online kindermisbruik

Aangepast

Steeds vaker zoeken kinderlokkers hun slachtoffers uit via de webcam. Het is makkelijker om kinderen te verleiden, het is betrekkelijk anoniem en de pakkans is kleiner. De politie raadt ouders daarom aan het onderwerp te bespreken met hun kinderen.

"Jongeren zijn zelf hun beste beveiliger. Als zij alert zijn en weten waarop ze moeten letten, is het lastiger voor de groomer om hun vertrouwen te winnen", schrijft de politie op een website met tips. "Maak dit thema bespreekbaar, zodat ieder kind met twijfels over een internetsituatie kan praten."

Oppassen met beeld

Zo zouden ouders moeten bespreken wat toelaatbaar is met wie op internet, en wat niet. "Bedenk dat niet alle vriendschapsverzoeken geaccepteerd hoeven te worden. Beter nog is de regel: ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online!"

Het plaatsen van foto's of online chatten kan gevaar opleveren, doordat daders het materiaal kunnen opslaan op de eigen computer. "Dit materiaal kan worden gebruikt voor chantage of elders op internet opduiken."

Natrekken

Ook wordt jongeren aangeraden mensen die hen benaderen eerst online na te trekken. "Bekijk op verschillende sociale media foto's en berichten van de persoon die een vriendschapsverzoek stuurt." Bij onraad raadt de politie aan niet zelf een heksenjacht te beginnen, maar de vermoedens te delen via 0900-8844. Online kan dat ook via meldknop.nl.

Voor meer informatie verwijst de politie naar de sites mijnkindonline.nl, Help Wanted (voor slachtoffers van online seksueel misbruik tussen 12 en 18 jaar) en de site kenjevrienden.nl. Op Meldknop kunnen slachtoffers ook terecht voor een gesprek over misbruik.

STER Reclame