NOS NieuwsAangepast

Bedrijf Putten kreeg gijzelaars vrij

Het bemiddelings- en onderzoeksbedrijf Restment in Putten heeft er naar eigen zeggen eind vorig jaar voor gezorgd dat de gijzelaars Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen in Jemen zijn vrijgelaten. De onderhandelingen duurden een half jaar.

De directeur van Restment, Lenard Prins, wil niets vertellen over de onderhandelingen, alleen dat er geen losgeld is betaald. Hij spreekt ook berichten tegen dat er onder vermogende Nederlanders een inzamelingsactie is gehouden. "Absoluut niet waar!" Prins heeft zelf onderhandeld met de ontvoerders en ging regelmatig naar Jemen om daar te praten.

Ministerie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de uitspraken van Restment niet bevestigen. "We geven rond gijzelingszaken nooit informatie, dus ook nu niet", zei een woordvoerder.

Onderzoeksbureau

Restment is een onderzoeksbureau dat vaker onderhandelt met gijzelnemers in het buitenland. Het bedrijf wil niet zeggen hoe er contact wordt gelegd en op welke wijze onderhandeld wordt.

Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen werden op 10 december vrijgelaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen al dat er geen losgeld is betaald.

Juni

De Nederlandse journaliste en haar man, die in Jemen een verzekeringsbedrijf heeft, werden in juni in de hoofdstad Sanaa ontvoerd. Na een tijd dook een videoboodschap op waarin het tweetal een wanhopige oproep deed om voor hun vrijlating te zorgen. Spiegel zei dat ze binnen tien dagen zouden worden vermoord als niet op de eisen van de gijzelnemers zou worden ingegaan.

Na een half jaar werden de Nederlanders vrijgelaten. Judith Spiegel reageerde meteen op Facebook: "Yes, yes, yes, we zijn vrij! Het gaat erg goed met ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl