NOS Nieuws Opmerkelijk Aangepast

NASA kiekt 'Hand van God'

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een bijzondere foto gemaakt van een ruimtenevel. Wetenschappers hebben de afbeelding "De Hand van God" genoemd. Na de Hand van God van Maradona op het WK 1986, is er dus nu weer een nieuwe beroemde Hand van God.

"Het plaatje lijkt misschien op een röntgenfoto van een hand, maar het is een wolk ruimtepuin die achterbleef toen een ster explodeerde", legt een woordvoerder uit. "We noemen dit een pulsar wind nevel: het wordt gevormd door de compacte, achtergebleven kern van een ster die explodeerde en daarmee een supernova werd."

De pulsar, die ergens in het helder witte gedeelte van de afbeelding schuilt, draait op hoge snelheid om zijn eigen as, zo'n zeven keer per seconde. Daardoor worden deeltjes de ruimte in geslingerd, die röntgenstraling veroorzaken door de interactie met magnetische velden rond de pulsar. Die straling werd door de NASA-satelliet waargenomen.

Psychologisch

Dat de nevel voor mensen lijkt op een hand, is een psychologisch verschijnsel. Het herkennen van bekende vormen in een willekeurige massa wordt pareidolie genoemd. Het komt bijvoorbeeld ook voor bij wie een gezicht ziet in de kraters van de maan of dierenvormen in wolken.

Niet zelden denken mensen daarbij afbeeldingen te zien van goden of demonen.

STER reclame