De voorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt Nederland meer te doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Nederland is door zijn lage ligging extra kwetsbaar voor klimaatverandering, zegt klimaatwetenschapper Rajendra Pachauri.

De Indiase IPCC-voorman vindt dat Nederland de klimaatproblemen serieuzer moet aanpakken en meer geld moet steken in milieumaatregelen. Wereldwijd geldt volgens het IPCC dat de CO2-uitstoot, verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, na 2015 moet gaan dalen.

Menselijk handelen

Het IPCC, een VN-denktank voor klimaatproblemen, vergadert deze week bij het KNMI in De Bilt. Elke vijf jaar komt het panel met een nieuw rapport over de stand van zaken rond klimaatverandering.

Het IPCC concludeert dat het voor 95 procent vast staat dat klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen. Binnen het 1500 wetenschappers tellende gezelschap is niet iedereen het eens over deze conclusie.

Extreem weer

Pachauri voorspelt dat de mensheid steeds vaker te maken krijgt met extreem weer, zoals hittegolven en extreme regenval.

STER reclame