Loco-burgemeester en VVD-wethouder Carel van Gelder van Wijk bij Duurstede legt voorlopig zijn taken neer. Van Gelder is in opspraak gekomen na berichten dat hij betrokken is geweest bij wietteelt. In een verklaring zegt hij dat hij in het belang van de gemeente tijdelijk terugtreedt.

Het AD meldde vandaag dat Van Gelder via een stroman in 2010 een huis in het centrum van Arnhem had gehuurd. In dat pand werd een jaar later een hennepkwekerij met bijna duizend plantjes opgerold door de politie.

Stroman

De wethouder zou de stroman zwijggeld hebben beloofd. In ruil moest de man zijn mond houden over de rol van Van Gelder. Omdat het beloofde zwijggeld nooit is betaald, besloot de stroman om de rol van de wethouder te openbaren, meldt de krant.

Volgens het AD was Van Gelder de wietplantage begonnen om snel veel geld te verdienen. Hij zou het plan voor een wietplantage hebben bedacht en gefinancierd. Een tweede getuige heeft de verklaring van de stroman bevestigd, schrijft de krant.

De stroman moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Hem hangt ook nog een claim boven het hoofd. De voormalige eigenaar van het pand in Arnhem zegt dat hij met een schadepost van 100.000 euro zit en probeert de schade te verhalen.

Van Gelder zegt dat het om een privékwestie gaat en dat hij slechts getuige in de zaak is. In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord, staat in een verklaring van de wethouder.

Schadelijk

"Dit is niet alleen voor mij persoonlijk schadelijk, maar ook voor de gemeente. Het onterechte beeld dat van mij is ontstaan, grijpt mij erg aan."

Burgemeester Poppens van Wijk bij Duurstede laat weten dat hij kennis heeft genomen van het besluit van Van Gelder om de komende weken niet als wethouder op te treden.

STER reclame