NOS NieuwsAangepast

Gelddrukker Enschedé bijna failliet

Koninklijke Joh. Enschedé uit Haarlem dreigt failliet te gaan. Het bedrijf heeft het personeel gevraagd om het vakantiegeld in te leveren, om te kunnen blijven voortbestaan. Anders worden de 200 werknemers ontslagen.

Voor het eind van de week moeten de werknemers laten weten of ze akkoord gaan met de salarisverlaging van acht procent. Het inleveren van salaris is de eis van een investeerder, die al sinds de zomer probeert om het bedrijf te redden.

Concurrentie

Volgens Hans Robijn van FNV Kiem heeft Joh. Enschedé last van concurrentie uit het buitenland. "Andere drukkers werken goedkoper, maar leveren ook een minder product. Daar heeft het bedrijf last van."

Robijn hekelt de houding van de overheid. Volgens FNV Kiem worden andere Europese drukkers geholpen als ze financiële problemen hebben. Nederland doet dat niet."

Joh. Enschedé drukte vroeger het Nederlandse paspoort. Het bedrijf drukt nu nog geld, postzegels en waardedocumenten. Door Europese aanbestedingsregels is het bedrijf een deel van de opdrachten kwijtgeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl