De reisbranche is boos om de invoering van een verplicht elektronisch visum voor Turkije. Vanaf 10 april moeten reizigers van tevoren online een visum kopen om het land in te mogen. Nu kan dat visum nog bij aankomst in Turkije gekocht worden.

Reisorganisatie TUI verwacht heel veel rompslomp en vakanties die niet door kunnen gaan omdat mensen vergeten zijn een visum te regelen. TUI roept Turkije op om de mogelijkheid te behouden om bij aankomst een visum te kopen.

Doorn in het oog

Het e-visum kost 20 dollar (ongeveer 15 euro) en je hebt een creditcard nodig om hem te kopen. Ook dat is TUI een doorn in het oog. De reisorganisatie wil dat betaling via iDeal ook mogelijk wordt omdat veel Nederlanders geen creditcard hebben.

Voor reizen naar de VS bestaat sinds een paar jaar een soortgelijk systeem. Voor hun reis moeten mensen online een reisvergunning aanvragen. Die vergunning kost 10.3€.

Al maanden bekend

Het Turkse consulaat in Nederland zegt dat de maatregel al maanden bekend is en dat die juist is bedoeld om het voor reizigers makkelijker te maken.

Vakantiegangers moeten nu nog lang in de rij staan voor een visum en straks hoeft dat niet meer. Als reizigers vergeten een visum aan te vragen, kunnen ze dat ook vlak voor vertrek op het vliegveld nog online regelen, aldus het consulaat. Volgens het consulaat kan dat via de e-visum-site binnen 5 à 10 minuten.

STER reclame