Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen studiepunten krijgen voor colleges die ze online volgen. Dat schrijft minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister stelt 1 miljoen euro per jaar beschikbaar om online-onderwijs verder te stimuleren. "Mijn verwachting is dat alle hogeronderwijsinstellingen de mogelijkheden van open en online onderwijs op een eigen manier zullen benutten."

Facebook

Bussemaker schrijft dat het online-onderwijs zich stormachtig ontwikkelt, maar dat geen expert nog kan vertellen hoe het er uiteindelijk uit zal zien. Dat is volgens haar kenmerkend voor digitale ontwikkelingen. "Vrijwel niemand had tien jaar geleden van Facebook of LinkedIn gehoord en de iPhone en iPad moesten toen nog verschijnen."

In haar toekomstbeeld wordt online-onderwijs het visitekaartje van hogescholen en universiteiten, die hiermee "tien- of honderdduizenden studenten trekken van over de hele wereld". Daarnaast kunnen ze ook nieuwe groepen studenten aanboren, zoals werkenden die naast hun werk een studie willen volgen.

Erasmus

De minister ziet online-onderwijs als aanvulling op het huidige onderwijsaanbod, niet als vervanging. "Direct contact tussen docent en student en binding van student en docent met de onderwijsinstelling zal altijd noodzakelijk blijven. Dat was al zo in de tijd van Erasmus en is nu nog evenzeer van belang."

Er worden geen nieuwe wetten voor online-onderwijs gemaakt. De huidige regels volstaan volgens Bussemaker de eerstkomende jaren.

STER reclame