NOS NieuwsAangepast

Vd Staaij: boycot-sfeer Israël

De relatie tussen Israël en Nederland staat op het spel door de besluiten van waterbedrijf Vitens en pensioenfonds PGGM om niet langer zaken te doen met hun Israëlische collega's. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij in het Radio-1 Journaal. Hij is momenteel in Israël. Volgens hem wordt er in Israël gezegd dat Nederland uit de pas loopt in vergelijking met andere landen.

Van der Staaij zei dat de doelstelling van Nederland juist was om de banden aan te halen met het land. "Het sfeertje dat nu ontstaat is steeds meer dat van een boycot."

Verbaasd

De SGP-leider denkt dat het in Israël lijkt alsof Nederland de banden niet aanhaalt maar op scherp zet. "Er worden banden verbroken die er al lange tijd zijn, dat lijkt duidelijk alsof ze worden aangescherpt. Zo wordt dat hier zeker gevoeld en opgevat."

Van der Staaij sprak ook met de baas van Mekorot, die erg verbaasd is door de gang van zaken. Vandaag maakte ook pensioenfonds PGGM bekend dat het stopt met de investeringen in vijf banken in Israël. Het besluit is genomen omdat de banken betrokken zijn de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

Debat

De SGP-leider waarschuwt dat de economieën van Israël en de Palestijnen erg met elkaar zijn verweven: "als je niet oppast knijp je ook de economie van de Palestijnen af. Dan zeg ik, waar zijn we mee bezig?"

"Ik heb met Palestijnse zakenmensen op de Westoever gesproken. Die spreken over enorme bouwontwikkelingen voor Palestijnen. Er wordt een hele nieuwe stad gebouwd. Ik zou graag zien dat Nederlandse bedrijven daarbij betrokken zijn."

Door de besluiten van de bedrijven wordt de naam van Nederland geschaad en staat de relatie met Israël op het spel, zei van der Staaij. Hij heeft een debat aangevraagd met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Van der Staaij wil weten hoe het besluit van Vitens tot stand is gekomen en welke rol het ministerie daarbij heeft gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl