Israël zet aandeelhouders van het Nederlandse waterbedrijf Vitens onder druk. Het land wil dat Vitens een samenwerkingsverband met het Israëlische waterbedrijf Mekorot alsnog doorzet. Vitens zegde dat op omdat Mekorot onder vuur ligt door projecten in de Palestijnse gebieden.

In een brief van 19 december, die in bezit is van de NOS (.pdf), spoort de Israëlische ambassadeur Haim Divon de aandeelhouders aan een project voor drinkwaterwinning in Israël alsnog te laten doorgaan.

Vooringenomen

In de brief noemt de ambassadeur de beslissing om te stoppen absurd. Hij schrijft dat Mekorot veel water levert aan Palestijnse gebieden en vindt de keuze van Vitens daarom "slecht onderbouwd, ongebalanceerd, vooringenomen en zelfs vijandig tegen Israël".

Volgens Divon staat de beslissing ook op gespannen voet met de uitspraak van premier Rutte dat Nederland elke elke boycot tegen Israël afwijst.

Afgeknepen

Vitens zegde de samenwerking met het Israëlische Mekorot op na internationale protesten tegen het benadelen van Palestijnse gebieden bij de distributie van drinkwater. Palestijnen klagen er over dat zij worden 'afgeknepen' door het Israëlische drinkwaterbedrijf Mekorot, terwijl Joodse nederzettingen ruimschoots van drinkwater worden voorzien.

De Israëlische ambassadeur schrijft juist dat Palestijnen goed te spreken zijn over Mekorot.

Felicitatie

Vitens is een overheidsbedrijf. De aandelen zijn in handen van gemeenten en provincies.

Het bedrijf liet vandaag weten dat het bij zijn besluit blijft (.pdf). Vitens verwijst voor die beslissing naar een rapport van vluchtelingen organisatie UNHCR over de waterverdeling in Israël en de bezette Palestijnse gebieden en de rol van Mekorot daarbij.

De burgemeester van Ramallah, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, heeft Vitens gefeliciteerd (.pdf) met het besluit om de samenwerking met Mekorot op te zeggen.

Vaker problemen

De laatste tijd zijn er meer Nederlandse ondernemingen die de samenwerking met Israëlische bedrijven opschorten vanwege het nederzettingenbeleid.

Zo maakte pensioenfonds PGGM vandaag bekend dat het niet langer investeert in vijf banken in het land. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV beëindigde in september de betrokkenheid bij de bouw van een waterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem.

STER reclame