NOS VoetbalAangepast

Voetballer Hitzlsperger uit de kast

De Duitse oud-international Thomas Hitzlsperger is uitgekomen voor zijn homoseksualiteit. De Duitser deed zijn 'bekentenis' in een interview in het weekblad Die Zeit.

"Ik kom ervoor uit dat ik homoseksueel ben, ook om de discussie over homoseksualiteit onder topsporters weer op de voorgrond te krijgen'', aldus Hitzlsperger.

De oud-speler van onder meer VfB Stuttgart, VfL Wolfsburg, Lazio Roma, West Ham United en Everton gaf in het interview aan dat het een langdurig en moeilijk proces was om het voor zichzelf te accepteren dat hij liever met een man samenleeft dan met een vrouw. "Dat besef kwam pas de laatste jaren."

Volgens Hitzlsperger wordt homoseksualiteit binnen het profvoetbal vooral genegeerd. Hoewel er ongetwijfeld meer voetballers zijn die net als hij een seksuele voorkeur voor mannen hebben, kan Hitzlsperger geen andere speler noemen van wie hij dat zeker van weet.

De 31-jarige Duitser, 52-voudig international en in 2008 nog actief in de EK-finale tegen Spanje, beëindigde zo'n vier maanden geleden zijn carrière na aanhoudende blessures. Hij is eigenlijk pas de eerste voetballer van naam die uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Lof van Duitse bond

"Thomas Hitzlsperger was in zijn periode als international een voorbeeldige prof, voor wie ik het grootste respect heb", reageerde Wolfgang Nierbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB. "En dat respect is nu nog groter geworden. Hij heeft zich onderscheiden door openlijk voor zijn seksuele voorkeur uit te komen. Ik geef hem mijn woord dat hij van ons alle ondersteuning kan krijgen in zijn strijd."

Eerder maakte Robbie Rogers, uit de Verenigde Staten, bekend op mannen te vallen. Hij vond dat reden genoeg om te stoppen met voetballen, maar pakte zijn carrière weer op nadat hij veel positieve reacties had gekregen op zijn openhartigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl