NOS VoetbalAangepast

FIFA-topman: WK 2022 niet in zomer

Het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt niet in de zomermaanden gehouden. Dat heeft FIFA-secretaris Jérôme Valcke woensdag laten weten tijdens een interview bij Radio France.

Qatar kreeg in 2010 het WK toegewezen. Die keuze leidde direct al tot een storm van kritiek. In de zomer kan de temperatuur in het Arabische emiraat oplopen tot zo'n 45 tot 50 graden. "Het WK in Qatar zal daarom niet in juni-juli plaatsvinden", aldus Valcke.

"Ik denk dat het zal worden gehouden tussen 15 november 2022 en 15 januari 2023. De weersomstandigheden zijn dan het beste te vergelijken met zomerse temperaturen in Europa, namelijk gemiddeld 25 graden."

De reden dat het WK wordt verplaatst naar het eind en niet naar het begin van het jaar, is omdat in de winter van 2022 ook al de Olympische Winterspelen worden gehouden. Ook is op 1 februari 2022 de Super Bowl in Amerika, waarvoor al contracten zijn afgesloten. De bonden van deze toernooien willen elkaar niet in de weg zitten.

"Moet een volksfeest zijn"

De wereldvoetbalbond wilde lange tijd niets weten van verplaatsing van het WK van de zomer naar de winter. Vorig jaar gaf Blatter echter toch toe dat het misschien beter is op zoek te gaan naar een andere periode.

"Het WK moet een volksfeest zijn. Qatar is een klein land. Met een WK in de zomer kan het geen volksfeest worden", zei de Zwitserse preses in juli. "Je kunt misschien wel alle WK-stadions afkoelen, maar je kunt niet het hele land koel houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl