NOS NieuwsAangepast

D66 past Orgaanwet aan na kritiek

D66 past het plan aan om Nederlanders automatisch orgaandonor te laten worden. D66-Kamerlid Dijkstra geeft nabestaanden daarin een grotere rol.

Dijkstra diende anderhalf jaar geleden een initiatiefwet in voor een zogeheten Actief Donorregistratiesysteem. Kern daarvan is dat mensen die niet reageren op brieven met de vraag of ze donor willen worden automatisch als donor worden geregistreerd.

De Raad van State heeft een kritisch advies uitgebracht over het voorstel en naar aanleiding daarvan heeft Dijkstra wat veranderingen aangebracht.

Zelfbeschikking

De Raad van State wil zelf geen voorkeur uitspreken voor een bepaald type donorregistratie, maar noemt het voorstel van Dijkstra een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht, die uitgebreider moet worden toegelicht. Ook vindt de Raad dat D66 meer aandacht moet geven aan de belangen van de nabestaanden.

Dijkstra handhaaft de uitgangspunten van haar voorstel, maar als nabestaanden aannemelijk kunnen maken dat iemand die als donor is geregistreerd dat absoluut niet had gewild, zal geen orgaandonatie plaatsvinden.

Tweede Kamer

Dijkstra komt met die aanpassing niet alleen tegemoet aan de kritiek van de Raad van State, maar ze denkt ook dat haar plan zo meer kans maakt op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Ze benadrukt dat er een groot tekort is aan donoren en dat er echt iets moet veranderen. Over aanpassing van het huidige systeem wordt al jaren gediscussieerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl