Jan Dijkema, vice-voorzitter van de Internationale Schaatsunie (ISU), heeft negatief gereageerd op het nieuwe concept Icederby. Aziatische en Amerikaanse investeerders, die actief zijn in de gokindustrie, zien in het schaatsen een nieuwe markt. Met startgeld kunnen schaatsers verleid worden deel te nemen aan de Icederby.

"Er gaat ook gegokt worden op deze wedstrijden. We moeten daarvan wegblijven", zegt Dijkema bij Radio 1. "Vorig jaar hebben wij een brief gestuurd naar alle bonden, om ons standpunt duidelijk te maken. Wij willen de sport gewoon zuiver houden. Georganiseerd gokken is het uitlokken van matchfixing. Dat willen we niet, laat dat duidelijk zijn."

De ISU zal er geen stokje voor kunnen steken, maar er kunnen wel maatregelen worden genomen. "We kunnen niet verbieden dat er wedstrijden worden georganiseerd, maar schaatsers die dan meedoen zullen er rekening mee moeten houden dat ze niet meer aan onze toernooien mogen deelnemen. Het is niet verstandig om daar aan de start te verschijnen."

STER reclame