Twaalf basisscholen gaan vanaf volgend schooljaar hun lessen ook in het Engels geven. Ze doen mee aan een proef met tweetalig onderwijs. Later sluiten meer scholen zich aan.

Staatssecretaris Dekker denkt dat Nederland hierdoor uiteindelijk beter kan concurreren met andere kenniseconomieën. Hij heeft vanochtend bekendgemaakt welke scholen aan de proef mogen meedoen. Ook ouders willen graag tweetalig onderwijs voor hun kind.

Basisscholen geven al wel Engelse les, maar op de twaalf scholen die meedoen aan de proef, worden ook vakken als aardrijkskunde en biologie in het Engels gegeven.

Moedertaal

Kinderen die tweetalig onderwijs krijgen, hebben niet meer moeite met het leren van goed Nederlands. Dat zegt het Europees Platform, dat internationalisering in het onderwijs stimuleert en de proef begeleidt.

"Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat tweetalig onderwijs geen nadelige invloed heeft op beheersing van de moedertaal", zei directeur Meershoek in het NOS Radio 1 Journaal. "In Canada wordt met succes al dertig jaar tweetalig onderwijs gegeven."

Duits of Frans

De scholen mogen van de staatssecretaris ook Duits of Frans als tweede taal aanbieden, maar daar voelen de scholen voorlopig weinig voor. Tijdens de proef wordt dertig tot vijftig procent van de lessen in het Engels gegeven.

De proef wordt over vijf jaar geëvalueerd. Intussen werkt staatssecretaris Dekker aan een wetsvoorstel om alle basisscholen voorlopig de mogelijkheid te geven om vijftien procent van hun lessen in het Engels te geven.

De volgende scholen zijn gekozen:

* De Haagse Schoolvereniging in Den Haag

* De Polle in Marsum

* De Blijberg in Rotterdam

* De Lanteerne in Nijmegen

* Het Talent in Lent

* De Violenschool in Hilversum

* De Wilge in Hilversum

* De Kindercampus in Hilversum

* De Groningse Schoolvereniging in Groningen

* De Internationale School in Eindhoven

* De Prinseschool in Enschede

* De Visserschool in Amsterdam

STER reclame