NOS NieuwsAangepast

Koning en profil in raadszaal A'dam

Kunstenares Marjolein Rothman heeft een ontwerpwedstrijd van de gemeente Amsterdam gewonnen, die werd gehouden in verband met het aantreden van koning Willem-Alexander. Ze mag een beeld van de koning maken voor in de raadszaal.

Mensen konden op de site van het Amsterdamse Fonds Voor de Kunst stemmen op drie ontwerpen voor een beeld. Ongeveer 2500 mensen deden dat. Het ontwerp van Rothman kreeg ruim de helft van de stemmen. Op het beeld is de koning te zien van opzij.

In de raadszaal

Het winnende ontwerp wordt in productie genomen en krijgt een plaats in de raadszaal van de gemeente Amsterdam. Het beeld wordt geplaatst op de bestaande sokkel waarop de buste van zijn moeder Beatrix stond.

De sculptuur wordt uitgevoerd in staal en is ongeveer 10 millimeter dik en 50 centimeter hoog. Volgens de jury die het beeld nomineerde voor de online verkiezing heeft Rothman merkbaar onderzoek gedaan naar het gezicht van de koning.

Statig en speels

"Het beeld verenigt statigheid en speelsheid. Verder verandert de beeltenis continu, omdat de omgeving er een belangrijk en direct onderdeel van uitmaakt", schrijft het Amsterdamse Fonds Voor de Kunst in een persbericht. "Vanaf het vooraanzicht is het een duidelijk herkenbaar en trefzeker portret. Van de zijkant is het werk haast een dunne tekenlijn."

Naar verwachting wordt het sculptuur nog dit voorjaar geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl