NOS NieuwsAangepast

Wie is Moktar Belmoktar?

Moktar Belmoktar, de man die de Nederlandse militairen in Mali bedreigt, heeft een lange staat van dienst als het gaat om oorlogvoeren. Hij wordt geboren in Algerije in 1972 en voelt zich al vroeg aangetrokken door de gewelddadige jihad. Op zijn 17e vertrekt hij naar Afghanistan. Hij wordt getraind in de kampen van al-Qaida en vecht mee in de strijd tegen de Russen in de Afghaanse oorlog.

In 1993 keert hij terug naar zijn geboorteland Algerije waar op dat moment een bloedige oorlog woedt tussen de Algerijnse overheid en gewapende islamitische groeperingen.

Belmoktar sluit zich aan bij de GIA, de belangrijkste tegenstander van het Algerijnse bewind. Hij bekleedt al snel een belangrijke positie binnen de GIA. Tijdens de burgeroorlog in Algerije verliest hij een oog.

Emir van de Sahel

In 1998 stapt Belmoktar over van de GIA naar de GSPC (de Salifistische Groep voor Prediking en Gevecht). De GSPC gaat uiteindelijk op in AQIM (al-Qaida in de Islamitische Maghreb). Belmoktar krijgt de leiding over een groep jihadisten in het woestijngebied tussen Algerije en Mali en noemt zichzelf de Emir van de Sahel.

De leiding van al-Qaida is echter niet tevreden over hem. Hij zou te weinig aanslagen plegen en te weinig vooruitgang boeken. Opnieuw splitst Moktar Belmoktar zich af en vormt zijn eigen groep, de Brigades die Schrijven in Bloed.

Ontvoeringen

Belmoktar is verantwoordelijk voor veel ontvoeringen van westerlingen in de Sahel. Hij financiert zijn jihad door miljoenen aan losgeld te vragen. Daarnaast smokkelt hij sigaretten; dat levert hem de bijnaam Mr. Marlboro op.

De jihadisten onder leiding van Belmoktar zijn verantwoordelijk voor de aanval op een gascomplex van BP in Algerije en de gijzeling van buitenlandse werknemers. Bij die actie, die door het Algerijnse leger werd beëindigd, vonden 37 buitenlandse gijzelaars de dood.

Ongrijpbaar

Van Moktar Belmoktar wordt gezegd dat hij ongrijpbaar is. Hij wordt al 20 jaar gezocht door Algerije en de Verenigde Staten hebben een beloning van 5 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) uitgeloofd voor zijn arrestatie.

Belmoktar is al verschillende malen doodverklaard, maar telkens bleek hij nog in leven. Hij kent het woestijngebied goed en weet zich ongezien over grote afstanden te verplaatsen. Na de aanval op het gascomplex van BP voerde zijn groep twee aanslagen uit op een Franse uraniummijn in Niger. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.

Mandaat

Na de inval van Frankrijk in Mali werden de jihadisten uit de steden en dichtbevolkte gebieden verdreven, maar hun netwerken bestaan nog steeds. De groep van Belmoktar is gefuseerd met andere jihadistische strijdgroepen en bedreigt nu alle buitenlandse militairen in het gebied.

In tegenstelling tot de militairen van de VN kan Belmoktar de grens naar omringende landen van Mali oversteken. Hij kan zich terugtrekken op plaatsen waar de VN-militairen geen mandaat hebben en hem dus ook niet kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl