Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten van de Vrije Universiteit in Amsterdam denkt niet dat hoogleraar Peter Nijkamp bewust 'zelfplagiaat' gepleegd heeft. De econoom ligt onder vuur, omdat hij in meerdere publicaties citaten uit eerder werk van hemzelf en co-auteurs zonder bronvermelding zou hebben overgeschreven.

De Amsterdamse universiteit laat de kwestie uitzoeken, maar de rector denkt niet dat Nijkamp bewust de bronvermelding heeft weggelaten. "Ik vermoed geen opzet. Hij had het volgens mij ook niet nodig. [...] Het zal niet hebben bijgedragen aan een toename van zijn roem of reputatie. Het zal hem eerder schaden."

Slordig

Van der Duyn Schouten vermoedt dat de hoogleraar in een "hoge mate van slordigheid" met zijn werk omging.

Hij pleit voor een nuancering van de discussie over plagiaat en zelfplagiaat. "In het verleden ging men er anders mee om. Het kwam nog wel eens voor dat iemand een publicatie had geschreven, er op een congres een verhaal over hield en vervolgens uitgenodigd werd om een samenvatting ervan in de proceedings (collectie van academische stukken, red.) op te nemen."

Aangescherpt

Tegenwoordig is het in de wetenschappelijke wereld niet meer gebruikelijk om te publiceren met verwijzingen naar eerdere stukken zonder expliciete bronvermelding, zegt de rector.

"De regels zijn aangescherpt. De tijdschriften en de proceedings van congressen zijn kritischer geworden omdat ze meer aanbod krijgen. Ze willen hun ruimte dus kritischer benutten. Daarom hanteren ze dit soort regels in toenemende mate: dat alles wat gepubliceerd wordt, volledig origineel werk moet zijn."

Volgens de VU is er nu een grijs gebied tussen plagiaat en zelfplagiaat. De Koninklijke Academie van Wetenschappen laat zich niet expliciet uit over de vraag wanneer zelfcitaties als plagiaat moeten worden bestempeld, schrijft de VU. De Vrije Universiteit vraagt de academie nu of zij aanleiding ziet om meer duidelijkheid te scheppen in de grenzen tussen plagiaat en zelfcitatie.

STER reclame