Regeringspartij VVD ziet weinig in het plan om "dienstencheques" in te voeren voor werksters en schoonmaaksters. Volgens het plan van vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie OSB kunnen particulieren tegen een gereduceerd tarief een huishoudster inhuren bij erkende bedrijven die deze werknemers in loondienst hebben. Op die manier kunnen deze mensen uit het zwarte circuit worden gehaald en zijn ze bijvoorbeeld ook verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid.

VVD-Kamerlid Neppérus noemt het plan moeilijk haalbaar. Ze zegt dat de gedachte achter het voorstel sympathiek klinkt, maar ze benadrukt dat het plan ook voorziet in een subsidie door de overheid. "En als het net zo'n succes wordt als in België, kunnen de kosten misschien wel oplopen tot 1 miljard euro; om daarvoor zoveel geld ter beschikking te stellen, gaat een stap te ver."

Commissie-Kalsbeek

Neppérus wacht verder de voorstellen af van de commissie-Kalsbeek. Die doet onderzoek naar de rechtspositie van huishoudelijk werkers.

Ook coalitiepartner PvdA is benieuwd naar het uiteindelijke rapport van Kalsbeek. Kamerlid Hamer gaat er wel van uit dat de commissie het plan van FNV en OSB serieus bekijkt. "Het is een van de opties die de commissie zal meenemen." Hamer benadrukt dat de arbeidspositie van huishoudelijk werkers moet worden verbeterd.

STER reclame