'Despicable Me 2' best bezocht

Aangepast

De best bezochte film van vorig jaar is 'Despicable Me 2' (Verschrikkelijke Ikke 2). De animatiefilm over Gru en zijn gele volgelingen werd door zo'n 915.000 mensen bezocht, maar bracht niet het meeste op.

Qua opbrengst staat 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' met 8,1 miljoen euro bovenaan. Dat is bijna een half miljoen meer dan 'Despicable Me 2'; een opmerkelijk resultaat omdat de Hobbitfilm pas 11 december in première ging.

De cijfers werden in Amsterdam bekendgemaakt op de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en Film Producenten Nederland.

Nederlandse film

Van de Nederlandse films deed 'Verliefd op Ibiza' het het beste. De film staat op nummer vier in de top-20 van 2013 met 710.000 bezoekers en een opbrengst van 5,8 miljoen euro. De op een na best bezochte Nederlandse film is de documentaire 'De nieuwe wildernis'. 'Spijt!' completeert de top-3 van Nederlandse films.

In totaal werden 30,8 miljoen bioscoopkaartjes verkocht, 300.000 meer dan in 2012. In een op de vijf gevallen gingen bezoekers naar een Nederlandse film. De opbrengst van de gezamenlijke bioscopen kwam uit op bijna 250 miljoen euro.

STER Reclame