De FIFA heeft in een statement laten weten dat elke voetballer overal moet kunnen spelen zonder welke vorm van discriminatie dan ook. De wereldvoetbalbond reageert daarmee op de situatie rond Vitesse-speler Dan Mori, die vanwege zijn Israëlische nationaliteit geen toegang krijgt tot de Verenigde Arabische Emiraten.

Vitesse heeft deze week ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft een trainingskamp belegd in de Verenigde Arabische Emiraten. De club speelt er tevens enkele oefenwedstrijden.

Beroep op voetbalgemeenschap

In de verklaring zegt de FIFA dat bij de 'grote' toernooien de toegang voor iedereen is gegarandeerd. Verder schrijft de FIFA in de verklaring: "Bij alle andere evenementen doen we een beroep op de voetbalgemeenschap om een oplossing te vinden zodat alle voetballers hun sport kunnen uitoefenen zonder enige vorm van discriminatie."

Over eventuele sancties wordt in de verklaring niets gezegd. De complete Engelse tekst van de verklaring luidt als volgt: "FIFA is encouraging all its member associations that to ensure that solutions are intensively sought and pursued to enable all football players access to any sporting activities without any form of discrimination for whatever reason. For any FIFA tournament this access has to be granted within the hosting agreement. For others we can only keep appealing to the football community."

KNVB: niet te veel ophef

Ook de KNVB heeft vanmorgen opnieuw een reactie gegeven op de kwestie rond Vitesse en Mori. De reactie volgt nadat minister Dijsselbloem maandagavond het optreden van de voetbalbond in de hele zaak zwak noemde. De KNVB schrijft dinsdag dat zolang Vitesse in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft, de club en de bond te veel ophef willen vermijden.

De KNVB schrijft vandaag: "De KNVB vindt het vanzelfsprekend kwalijk dat Dan Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies. De KNVB heeft derhalve gisteren zijn contactpersoon bij Buitenlandse Zaken gekoppeld aan Vitesse, waarbij het advies vanuit het ministerie was om sport en politiek gescheiden te houden."

"Vitesse heeft aan de KNVB aangegeven dat zij zo lang zij in het land verblijven, niet teveel ophef over de zaak willen maken. De bond heeft daar begrip voor en heeft derhalve besloten na terugkeer van Vitesse te vragen wat er precies is gebeurd en te overleggen over de te nemen vervolgstappen. Een gezamenlijk schrijven aan FIFA en/of de bond van de Verenigde Arabische Emiraten, om duidelijk te maken dat wij vinden dat het voetbal dit niet mag accepteren, ligt dan in de lijn der verwachting."

STER reclame