NOS NieuwsAangepast

President Hoge Raad treedt terug

Geert Corstens treedt in november terug als president van de Hoge Raad. Dat heeft hij in zijn nieuwjaarsrede bekendgemaakt. De 67-jarige Corstens heeft in november de maximale termijn van zes jaar uitgediend.

Over de opvolging van Corstens is nog niets bekend. Bij het hoogste rechtscollege in Nederland wordt een opvolgingsprocedure in gang gezet.

Werkdruk

Corstens was eerder vice-president van de Hoge Raad. Als president maakte hij zich onder meer hard voor een verlaging van de werkdruk van rechters. Minister Opstelten noemde het een serieus signaal dat ook de hoogste rechter van Nederland waarschuwde voor de hoge werkdruk onder rechters.

Later oordeelde de Raad voor de Rechtspraak dat rechters langer de tijd mogen nemen voor het behandelen van een zaak als ze dat nodig vinden.

Wilders

De Hoge Raad-president kwam verder in het nieuws na opmerkingen van PVV-leider Wilders, die in 2010 zei dat het terecht is dat miljoenen mensen geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht als hij zou worden veroordeeld.

Corstens zei daarop dat politici zich van uitspraken moeten onthouden die het vertrouwen in de rechterlijke macht ondermijnen. "Ik zou graag willen dat mensen respect hebben voor rechterlijke beslissingen, ook als ze anders luiden dan ze zelf gewenst zouden hebben", zei Corstens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl