De terroristen die met aanslagen dreigen tegen Frankrijk en zijn bondgenoten zitten niet ver van de plek in Mali waar de Nederlanders worden gestationeerd. Volgens Mali-kenner Gerbert van der Aa zitten de strijders van de groep Mourabitoun op een paar honderd kilometer, zei hij in het Radio 1 Journaal.

Van der Aa zegt dat de dreiging voor de westerse militairen tamelijk serieus is. Onder leiding van al-Qaida-leider Moktar Belmoktar heeft Mourabitoun de afgelopen jaren spraakmakende aanslagen gepleegd. "Zijn bazen waren ontevreden over hem, ze vonden dat hij te weinig aanslagen pleegde. Dat probeert hij nu goed te maken."

Belmoktar zat achter de aanval op een gascomplex in Algerije begin vorig jaar. Daarbij vielen tientallen doden, vrijwel allemaal buitenlanders. Ook dat was een reactie op de Franse interventie in Mali, zegt Van der Aa. "Belmoktar opereert in het hele gebied, dat is voor hem heel makkelijk. Hij gaat van Mali naar Algerije of Mauretanië."

Moeilijk bevechten

Daar zit ook precies het probleem bij het bestrijden van dit soort rebellen, denkt Van der Aa. "Die VN-militairen in het noorden van Mali kunnen niet naar Algerije, want dan krijgen ze problemen met de Algerijnen. Dat valt ook niet onder hun mandaat. Maar de terroristen doen dat dus wel, die trekken zich gewoon terug in de buurlanden en plegen hit-and-run-aanslagen op doelen in Mali."

Bovendien heeft Belmoktar een alliantie gesmeed met strijders uit Noord-Mali, die het terrein op hun duimpje kennen. "Met die lokale bondgenoten is hij heel sterk. Zij kennen de woestijn beter dan wie dan ook: alle sluipweggetjes en valleien waar ze zich kunnen verstoppen", zegt Van der Aa.

"Er houden zich een heleboel al-Qaida-leden schuil in de bergen van het noorden van Mali. Die zitten allemaal op een paar honderd kilometer van waar de Nederlanders heengaan."

STER reclame