NOS NieuwsAangepast

Proces tegen Turkse advocaten

In Turkije start vandaag een proces tegen de leiding van de Orde van Advocaten in Istanbul. Zij worden ervan beschuldigd de gedragscode voor advocaten te hebben geschonden, wat hen op een celstraf van 2 tot 4 jaar kan komen te staan.

Dat zou gebeurd zijn in een rechtszaak tegen militairen die in 2003 een staatsgreep zouden hebben beraamd. De advocaten van de militairen kregen in maart 2012 bij de behandeling van die zaak nauwelijks het woord. Toen zij protesteerden, werden zij de rechtszaal uitgestuurd.

Protest

De rechter vroeg de Orde daarna om nieuwe advocaten te benoemen. Deken Ümit Kocasakal en de andere bestuursleden weigerden dat.

Bij de volgende zitting, een dag later, nam het voltallige ordebestuur plaats in de rechtszaal, waar een dag eerder de advocaten van de verdachten had gezeten. Toen Kocasakal het woord kreeg, beklaagde hij zich dat de verdachten geen eerlijk proces kregen.

Kernwaarden advocatuur

Hans van Veggel, oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, is in Istanbul om het proces tegen de Turkse advocaten bij te wonen.

Van Veggel zei in het Radio 1 Journaal dat in deze zaak de kernwaarden van de advocatuur op het spel staan. "Je moet vrij kunnen zeggen in een zittingszaal wat je denkt dat van belang is. Je mag niet vereenzelvigd worden met het standpunt van je cliënt, wat hier gebeurt", zei hij.

ME'ers met gasmaskers

Van Veggel is met collega's uit andere Europese landen naar Istanbul gereisd om hun solidariteit met de Turkse collega's te tonen.

Hij stond bij een vorige zitting vreemd te kijken, toen er plotseling een peloton ME'ers compleet met gasmaskers op de publieke tribune verscheen. "Dat is een vorm van intimidatie waar je wel even aan moet wennen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl