NOS NieuwsAangepast

ABP boycot eigenaar Fukushima

Pensioenfonds ABP zet het Japanse bedrijf Tepco op de zwarte lijst. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil niet langer beleggen in het bedrijf dat eigenaar is van de kerncentrale in Fukushima.

Volgens ABP is Tepco verantwoordelijk voor de kernramp in 2011 en heeft het daarna onvoldoende oog gehad voor de publieke veiligheid.

Zwarte lijst

"In plaats van maatregelen te nemen om de veiligheid te herstellen en het vertrouwen van de bevolking terug te winnen, hield Tepco informatie achter voor de autoriteiten", zegt Anna Pot van APG, de pensioenuitvoerder van ABP.

"En afgelopen zomer heeft het bedrijf alsnog moeten toegeven dat er radioactief water lekte."

Minderheidsbelang

Volgens Pot heeft APG Tepco op andere gedachten proberen te brengen. "Maar op onze correspondentie kwam geen reactie. In september hadden we met andere partijen een gesprek met Tepco, waarin we hebben aangedrongen op een open bedrijfscultuur, maar ook toen kregen we niet het vertrouwen dat het beter zou worden."

Tepco zal door het vertrek van APB niet in de problemen komen, verwacht Pot. "We hadden slechts een klein minderheidsbelang. Maar het ABP heeft als één van de grootste pensioenfondsen ter wereld wel een signaal afgegeven."

Arbeidsnormen

In 2012 plaatste ABP supermarktketen Walmart en het Chinese energiebedrijf PetroChina op de zwarte lijst. ABP belegt alleen in bedrijven die handelen volgens de uitgangspunten van het VN Global Compact. Als bedrijven in strijd met onder meer mensenrechten of arbeidsnormen handelen, kunnen ze door het ABP in de ban worden gedaan.

Het ABP belegt ook niet in bedrijven die direct zijn betrokken bij de fabricage van anti-persoonslandmijnen of clusterwapens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl