Voor het eerst in ruim dertig jaar is er een levende otter gesignaleerd in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad. Een camera in de Nieuwkoopse Plassen heeft beelden van de otter vastgelegd.

De otter is in Nederland aan een langzame maar gestage opmars bezig sinds 2002. Vanaf dat jaar is er een populatie van ruim dertig dieren uitgezet in Overijssel en Friesland, nadat in 1988 de laatste wilde otter in Nederland was doodgereden.

De afgelopen jaren dook het dier op steeds meer plaatsen op, maar nog niet in de drukke Randstad. Althans: niet levend. In 2011 werd bij Alphen aan den Rijn een doodgereden otter gevonden.

Uitwerpselen

Na de vondst van vermoedelijke otter-uitwerpselen in de Nieuwkoopse Plassen werden onlangs op strategische plekken camera's geplaatst. En met succes.

Natuurmonumenten is in zijn nopjes. De organisatie ziet de comeback als "een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren". Als "top van de voedselketen" is de otter de graadmeter voor de kwaliteit van de natuur, zegt Natuurmonumenten.

Rust

Toch wil de organisatie niet te te vroeg juichen. "Eén otter maakt nog geen populatie", zegt een woordvoerder. "Zo'n beest heeft schoon water en rust nodig."

STER reclame