NOS NieuwsAangepast

Meer ondernemers gestart in 2013

Ruim 150.000 mensen zijn in 2013 een onderneming gestart. Dat waren er 13 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Van alle starters ging het grootste deel, 63 procent, in de dienstensector aan de slag. In 2007 was dat 46 procent. De bouwsector is goed voor 9 procent van de starters. Vijf jaar geleden was dat nog 20 procent.

Het overgrote deel van de starters, 94 procent, is zzp'er.

Crisis

De Kamer van Koophandel zegt dat er mede door de crisis meer mensen een bedrijfje beginnen. "In 2013 zijn veel bedrijven failliet gegaan en hebben veel mensen ontslag gekregen. Dit resulteert in een toename van het aantal inschrijvingen."

Als bouwbedrijven failliet gaan, gaan bouwvakkers massaal aan de slag als zzp'er, volgens de KvK. En bedrijven die personeel flexibeler willen inzetten adviseren werknemers steeds vaker om zich als zelfstandige te vestigen. Daarna worden ze dan weer ingehuurd.

Moetje

SP-Kamerlid Ulenbelt noemt dit een crisismaatregel. Volgens hem zijn dit mensen die gedwongen worden om zzp'er te worden. "Ze bieden zich aan voor een laag tarief om aan het werk te kunnen blijven. Het is een spiraal naar beneden." De SP wil stimuleringsmaatregelen voor de economie die deze trend keren.

D66-kamerlid Verhoeven ziet ook dat er veel zzp'ers zijn bijgekomen die geen andere keus hebben. Maar volgens hem moeten deze mensen juist worden gestimuleerd om ondernemer te worden.

Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt ook dat talent voor ondernemerschap belangrijk is, want de concurrentie is groot. Veel zzp'ers hebben moeite om het eerste jaar te overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl