Soms kom je in de uitslagen van sportwedstrijden opeens Nederlandse namen tegen, maar staat er geen NED of een rood-wit-blauw vlaggetje achter. Bijvoorbeeld bij Laurien van der Graaff, langlaufster uit Zwitserland. Maar als je haar belt, klinkt er vrolijk: "Met Laurien. Goedemorgen!"

Nooit kwam een Nederlander op de Olympische Spelen uit op een langlaufnummer, maar in Sotsji gaat dat wel gebeuren. De 26-jarige Van de Graaff werd geboren in Nieuwkoop, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Zwitserland. Omdat ze daar al bijna haar hele leven woont, heeft ze een dubbel paspoort. Als ze volgende maand in Sotsji aan de start verschijnt, verdedigt ze de Zwitserse kleuren.

Nederland was geen optie

Maar helemaal vervreemd van haar 'roots' is Van der Graaff niet. "Als ik bij mijn opa in Nederland ben, dan eet ik ook hagelslag en drop. Maar omdat je in Nederland als langlaufster een eenzaam bestaan leidt, was de keuze om voor Zwitserland aan wedstrijden mee te doen snel gemaakt."

"Natuurlijk was het leuk geweest om voor Nederland naar de Spelen te gaan. Naast schaatsers zijn er weinig wintersporters die gaan. Maar omdat het ook voor Zwitserland kan, is het nooit een echte optie geweest. Langlaufen is hier echt groot. Naast skiën en ijshockey is het ontzettend populair."

Medaillekansen

Van der Graaff doet in Rusland mee op de sprint en de teamsprint. Ze hoopt er een medaille te halen. "We hebben vorig seizoen al wedstrijden gehad op de piste daar. Toen werd ik achtste. Ik voel me nu veel sterker dan toen. Dus op een goede dag, als alles lukt, moet het kunnen."

Langlaufen mag voor de meeste Nederlanders een tamelijk onbekende sport zijn, in Noord-, Oost- en Midden-Europa geniet de sport een grote populariteit. Het is volgens Van der Graaf ook een veelzijdige sport. "Het is een combinatie van kracht, conditie en snelheid. Dat maakt het zo mooi. En ik kan hier vanuit huis meteen vertrekken. Ik hoef niet eerst ergens naartoe te gaan. Ik stap meteen de sneeuw in."

STER reclame