NOS NieuwsAangepast

Prijs eerste tonijn gekelderd

De veilingprijs voor de eerste tonijn van het jaar in Japan is gekelderd. Vorig jaar werd er door de eigenaar van een Japanse sushi-keten nog 1,3 miljoen euro voor neergeteld, nu heeft hij er nog maar iets meer dan 51.000 euro voor over.

Elk jaar wordt in Tokio feestelijk een blauwvintonijn geveild. Het is vooral een publiciteitsstunt om het begin van het nieuwe zakenjaar te markeren. Japanners zijn gek op de vis. Ze eten tachtig procent van alle blauwvintonijn die wereldwijd wordt gevangen.

Recordprijzen

De afgelopen jaren was het steeds de baas van de restaurantketen, Kiyoshi Kimura, die recordprijzen voor de vis betaalde. Vorig jaar legde hij dus 1,3 miljoen euro op tafel, in 2012 betaalde hij zo'n 420.000 euro voor een blauwvintonijn van 278 kilo. De tonijn van dit jaar weegt 230 kilo.

Volgens Kimura is de prijs voor de eerste tonijn van het jaar redelijk. Vorig jaar gaf hij meteen al toe dat meer dan een miljoen euro voor een blauwvintonijn wel aan de hoge kant was. Maar toen wilde hij met zijn bod "Japan aanmoedigen".

De afgelopen vijftien jaar heeft de stand van de blauwvintonijn te lijden onder overbevissing. Hoewel het de laatste jaren iets beter gaat met de soort, zijn de vooruitzichten volgens experts nog altijd somber. Volgens milieuactivisten slaagt de internationale politiek er maar niet in om verantwoorde maatregelen te nemen die de soort beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl