NOS VoetbalAangepast

Voetballegende Eusébio overleden

De Portugese voetballegende Eusébio is op 71-jarige leeftijd overleden. Eusébio maakte furore bij Benfica en het Portugese elftal. Hij stond bekend als een van de beste voetballers ooit. Hij overleed zondagochtend vroeg aan hartfalen.

De naam Eusébio da Silva Ferreira, kortweg Eusébio, zal voor altijd verbonden zijn met Benfica. Eusébio speelt van 1961 tot en met 1975 voor de club uit Lissabon. Met Benfica wordt hij elf keer landskampioen, vijf keer wint hij de beker. Zijn grote doorbraak komt in 1962 als Benfica ten koste van Real Madrid de Europa Cup 1 verovert, onder meer door twee goals van Eusébio.

De Zwarte Parel van Mozambique

Eusébio wordt op 25 januari 1942 geboren in de Portugese kolonie Mozambique. Op 18-jarige leeftijd vertrekt hij naar Portugal waar hij uitgroeit tot een wereldster. Zijn snelheid gecombineerd met een verwoestend schot maken van hem een levensgevaarlijke aanvaller die in de meer dan 700 wedstrijden die hij speelt ook meer dan 700 keer scoort. Het levert hem verschillende bijnamen op: De Zwarte Parel (van Mozambique) en Pantera Negra (Zwarte Panter).

In 1965 wordt hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar, daarnaast wint hij twee keer de gouden schoen als topscorer van Europa. Eusébio draagt 64 keer het shirt van Portugal, hij scoort 41 keer. Negen van de 41 doelpunten maakt hij tijdens het WK van 1966, zijn enige WK. Portugal wordt derde, Eusébio wordt topscorer van het toernooi met negen doelpunten.

Boegbeeld Portugees voetbal

In de nadagen van zijn carrière speelde Eusébio nog voor diverse kleinere clubs, onder meer in Amerika, Canada en Mexico. Hij verdedigde de kleuren van clubs als Boston Minutemen, Monterrey, Toronto Metros-Croatia en Las Vegas Quicksilvers. In 1979 stopte Eusébio definitief.

Na zijn loopbaan groeide De Zwarte Parel uit tot een boegbeeld van het Portugese voetbal. Eusébio trad bij publieksevenementen vaak op als ambassadeur van zijn land. In 2013 was hij nog aanwezig bij de Europa League-finale tussen Benfica en Chelsea.

Met zijn gezondheid ging het de laatste jaren al niet zo goed. Zo belandde hij tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne nog in het ziekenhuis na een beroerte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl