NOS NieuwsAangepast

Rebellen nemen Iraakse stad in

In de Iraakse provincie Anbar is vandaag opnieuw hevig gevochten tussen regeringstroepen en opstandelingen. Daarbij zijn zeker 65 mensen om het leven gekomen.

Het is al dagen onrustig in Anbar. Begin deze week begonnen soennitische opstandelingen met een offensief om de steden Fallujah en Ramadi te veroveren.

Fallujah en Ramadi

Het leger heeft zich inmiddels teruggetrokken uit Fallujah, waardoor de stad volledig is overgenomen door de Iraakse tak van al-Qaida, de Islamitische Staat van Irak en de Levant.

In Ramadi wordt hevig gevochten tussen regeringstroepen en de opstandelingen. Die hebben delen van de stad in handen en het leger probeert die stadsdelen te heroveren.

Soennitische strijders hebben het al lang voor het zeggen op veel plaatsen op het platteland van Anbar, maar het is nu voor het eerst in jaren dat zij ook de macht hebben in de belangrijkste steden van de provincie.

Soennitische staat

De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) probeert al lange tijd de macht te grijpen in Anbar. De meerderheid in de woestijnprovincie is soennitisch, terwijl Irak wordt geleid door de sjiitische meerderheid.

ISIL streeft naar een soennitische staat in het grensgebied van Irak en Syrië en pleegt daarom geregeld aanslagen en aanvallen in die landen. Eerder deze week pleegde ISIL nog een bomaanslag in Libanon, als vergelding voor de steun van Hezbollah aan president Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl