NOS NieuwsAangepast

Geweld tegen Afghaanse vrouwen

Vrouwen in Afghanistan zijn steeds vaker slachtoffer van geweld. Exacte cijfers over het hele jaar zijn er nog niet, maar volgens de mensenrechtencommissie in het land komt de positie van vrouwen steeds meer onder druk te staan.

Voorzitter Sima Samar van de mensenrechtencommissie AIHRC zegt tegen persbureau Reuters dat er de meest vreselijke meldingen binnenkomen: "Vrouwen van wie de neus, lippen of oren met een mes worden bewerkt. Verkrachting in het openbaar, groepsverkrachting."

Volgens Samar wanen veel daders zich onkwetsbaar. Ze ziet een verband met het vertrek van veel buitenlandse militairen en hulpverleners. "Zij probeerden om vrouwen te beschermen en zij zijn er helaas niet meer."

Boerka

Volgens cijfers van AIHRC is geweld tegen vrouwen tussen maart en september 2013 met 25 procent toegenomen. Behalve de groeiende onzekerheid over de toekomst van het land zou ook de slechte economische situatie een rol spelen.

Het verbeteren van de positie van vrouwen was een van de speerpunten van de internationale coalitie die het land in 2001 binnenviel. Onder de Taliban mochten meisjes niet naar school en moesten vrouwen een boerka dragen. Ze mochten alleen de straat op als ze door een mannelijk familielid werden begeleid.

Zelfverbranding

Uit protest tegen hun miserabele leven steken steeds meer Afghaanse vrouwen zichzelf in brand. In het ziekenhuis van Herat zijn er op de brandwondenafdeling een recordaantal vrouwen binnengebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl