Meer personeel VS weg uit Juba

time icon Aangepast

De Verenigde Staten hebben opnieuw personeel van de ambassade in Juba geëvacueerd. Met een marinevliegtuig werden nog eens twintig ambassademedewerkers uit de Zuid-Sudanese hoofdstad weggehaald.

Vorige maand was al het niet strikt noodzakelijke ambassadepersoneel geëvacueerd.

Ambassadeur Susan Page blijft voorlopig in Juba. Het Pentagon staat klaar om het overgebleven personeel ook weg te halen als dat nodig is, zei een woordvoerder.

Oproep

Vanaf vandaag verleent de ambassade ook geen consulaire bijstand meer aan Amerikanen in Zuid-Sudan. Amerikanen die nog in het land zijn worden opgeroepen om te vertrekken.

Gisteren was voor hen een evacuatievlucht geregeld. Mensen die uit het land weg wilden konden zich op het vliegveld melden met een bewijs van hun Amerikaans staatsburgerschap, bewijzen van inenting, één tas en genoeg geld voor een Ugandees visum.

Een eerder Amerikaans evacuatievliegtuig werd in december beschoten toen het wilde landen in de stad Bor. Vier militairen raakten daarbij gewond.

Vredesbesprekingen

Delegaties van de strijdende partijen in Zuid-Sudan, de regering van president Kiir en de rebellen onder leiding van oud-vicepresident Machar, zijn voor vredesbesprekingen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Gisteren spraken ze daar met bemiddelaars.

De partijen hebben nog niet rechtstreeks met elkaar overlegd. De Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken zei op Twitter dat dat vandaag gaat gebeuren.

De gevechten in Juba braken half december uit. Zo'n 200.000 Zuid-Sudanezen zijn inmiddels ontheemd, meldt de VN.

STER Reclame