Inwoners van het noordoosten van de Verenigde Staten is aangeraden voorlopig binnen te blijven. De regio wordt geteisterd door sneeuwstormen waarbij in korte tijd tot 35 centimeter aan sneeuw kan vallen.

In het noordoosten zijn nu al enkele centimeters sneeuw gevallen, maar de hevigste buien worden de komende uren verwacht. In het middenwesten van het land, tussen de staten Illinois en Michigan, ligt al veel sneeuw. Daardoor worden in het hele land bijna 2000 vliegtuigen aan de grond gehouden.

Noodtoestand

Rond Boston en in de staten Vermont, New Hampshire en Maine zitten inwoners zonder stroom. In die gebieden wordt nog meer sneeuw verwacht.

Weerdeskundigen hebben een stormwaarschuwing uitgegeven voor de regio rond Long Island in de staat New York. Gouverneur Cuomo heeft in verband met de extreme weersomstandigheden de noodtoestand afgekondigd.

Een aantal scholen heeft aangekondigd vrijdag niet open te gaan. De gouverneur heeft burgers ook aangeraden om de auto te laten staan.

Extreme kou

De autoriteiten maken zich ook zorgen over de lage nachtelijke temperaturen van 20 tot 30 graden onder nul. In Massachusetts wordt inwoners aangeraden niet te lang buiten te blijven. Ook mogen mensen na het werk eerder naar huis in verband met de kou.

In de stad New York heeft de kersverse burgemeester Bill de Blasio inwoners gewaarschuwd voor de kou, sneeuwval en hevige wind. Hij riep hen op niet naar buiten te gaan als het niet echt nodig is.

Canada

Ook in Canada worden extreme temperaturen gemeten. In Montreal en Winnipeg is -26 graden vastgesteld. Gisteren werd volgens de BBC in Quebec zelfs een temperatuur gemeten van -46 graden.

In de staten Quebec, New Brunswick en Ontario zitten veel huishoudens niet alleen in de kou, maar hebben ze vanwege de storm ook geen elektriciteit. Sommige mensen hebben al sinds kerst geen stroom.

STER reclame