Jan Blokhuijsen reist volgende week toch af naar Noorwegen om deel te nemen aan het Europees kampioenschap allround, zo maakte de schaatsbond KNSB donderdag bekend.

De schaatser twijfelde vorige week bij het olympisch kwalificatietoernooi nog, omdat het evenement niet goed zou passen in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen. Koen Verweij had eerder zijn deelname al toegezegd. Douwe de Vries en Renz Rotteveel zijn de andere twee deelnemers. Bob de Jong gaat mee als reserve.

Titelverdediger Sven Kramer doet op 11 en 12 januari niet mee. De TVM'er richt zich op de Olympische Spelen en het EK past niet in zijn voorbereidingsprogramma.

Wüst present

Ireen Wüst is bij het vrouwentoernooi juist wel van de partij. De regerend kampioene zou anders tot Sotsji zes weken lang niet meedoen aan een wedstrijd en dat vindt ze te lang. Yvonne Nauta verschijnt in Hamar ook aan de start. De rijdster van Team Liga plaatste zich bij het kwalificatietoernooi voor de olympische 5.000 meter. Via de geschillencommissie hoopt ze ook nog in aanmerking te komen voor de 3 kilometer, waarop ze werd gehinderd door Linda de Vries en als vierde eindigde.

Diane Valkenburg en Marije Joling, niet gekwalificeerd voor de Spelen, zijn de andere twee Nederlandse deelneemsters bij het EK allround. Jorien Voorhuis is reserve. Jorien ter Mors en Antoinette de Jong meldden zich af.

Deelnemers EK allround

Dames: Ireen Wüst, Yvonne Nauta, Diane Valkenburg en Marije Joling. Reserve: Jorien Voorhuis.

Heren: Koen Verweij, Douwe de Vries, Jan Blokhuijsen en Renz Rotteveel. Reserve: Bob de Jong.

STER reclame