Charles van Commenée is niet te spreken over de manier waarop het gros van de Nederlandse sporters zich presenteert als ze een prijs hebben gewonnen, zoals op het Sportgala.

"Ik vind dat Nederlandse sporters hun vak serieus moeten nemen en ook het publiek serieus moeten nemen. Niet al die platgereden paden bewandelen."

Wintergast

Van Commenée is te gast een nieuwe serie interviews van Langs de Lijn. Onder de noemer Sport Wintergasten praat presentator Robbert Meeder een uur lang met de voormalige technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF en van de Britse atletiekbond. Het valt hem op dat Engelse sporters zich veel beter presenteren en ook meer te vertellen hebben.

"Je moet komen met een mooie anekdote of een pakkende zin met een kop en een staart of een wijsheid of iets wat beklijft. En niet een beetje wauwelen over wie je allemaal moet bedanken. Sporters hebben één minuut om niet alleen zichzelf op de kaart te zetten, maar ook het vak van topsporter. En die minuut wordt niet gepakt. Doe dat nu even met stijl en met klasse."

Phillips Idowu

Van Commenée vertelt in Sport Wintergasten ook over begin van zijn loopbaan in Amsterdam, over zijn afkeer van agressie en over atletiek. Hij spreekt vrijuit over de Britse atleten Mo Farrah en Phillips Idowu. De eerste is een voorbeeldsporter, de tweede niet. Idowu raakte in de aanloop naar de Olympische Spelen geblesseerd en weigerde naar Van Commenée te luisteren wat betreft de behandelingen. Het werd een rel die breed werd uitgemeten in de Britse media.

"Er is na de Spelen geen gesprek meer geweest. Het komt ook nooit meer goed tussen ons. De mix van succes, te veel geld en te veel trots is een dodelijke. Dat levert niks op. Dit is weer één van die voorbeelden."

Van Commenée besloot hinkstapspringer Idowu niet uit de olympische ploeg te zetten. Idowu werd in de kwalificatieronde uitgeschakeld. "Met de uitslag in je hand, was het fout om hem erbij te houden. Met alle gegevens van dat moment, was het wel de juiste beslissing."

KNVB

Na de Olympische Spelen in Londen nam Van Commenée een jaar vrijaf. Inmiddels is de 55-jarige oud-atleet weer toe aan een nieuwe functie. "Als er zich in 2014 een job aandient, dan omarm ik het, wetende dat het nooit meer groter wordt als dat het was." Die job zou een bestuursfunctie bij de KNVB kunnen zijn. "Een bestuursfunctie kan wel ja, maar voetbal en Van Commenée, is eigenlijk een slechte combinatie."

Epke Zonderland

De komende twee weken nemen meer personen uit de sportwereld plaats als wintergast. Dorian van Rijsselberghe en Edith Bosch zijn op zaterdag 4 januari te horen. Joop Alberda en Epke Zonderland praten op 11 januari naar aanleiding van zelf gekozen fragmenten over hun carrière en hun leven. Eerder waren Rafael van der Vaart en Maurits Hendriks al een uur lang te gast in Langs de Lijn.

De eerste aflevering van Sport Wintergasten is vanavond vanaf 10 uur te beluisteren op Radio 1.

STER reclame