Rond de jaarwisseling hebben voor zover nu bekend 90 mensen oogletsel opgelopen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De komende dagen zal het aantal oogletsels nog toenemen, zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Gisteravond waren er al 17 mensen met oogletsel. Daar zijn er in de loop van de nacht en de ochtend nog meer slachtoffers bijgekomen. Landelijk staat de teller nu op 90 ogen, waarvan veertien ogen blind zijn geworden

Volgens De Faber zijn dat nog niet alle slachtoffers. "Het jaar is nog jong, we zullen de komende dagen dat cijfer zien stijgen, daar ben ik van overtuigd."

Lichtpuntje

De Faber ziet ook een lichtpuntje. Dit jaar zijn er minder kinderen met oogletsel in de ziekenhuizen binnengebracht.

"Hoe dat komt, weten we niet precies. We vermoeden dat de voorlichting op basisscholen goed geweest is, en dat de kinderen een vuurwerkbril hebben gedragen."

Omstanders

Meer dan de helft van de slachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af.

Het oogletsel is volgens De Faber grotendeels veroorzaakt door legaal vuurwerk. "Dat is verkeerd aangestoken of te vroeg ontploft."

Het merendeel van de verwondingen werd veroorzaakt door vuurpijlen en 'cakes', een doos waar siervuurpijlen uitkomen. Die dozen ontploften te snel.

Oorlogsgebied

De Faber waarschuwde in december voor het verkeerd gebruik van vuurwerk. Hij noemde Nederland met de jaarwisseling een oorlogsgebied.

De Nederlandse oogartsen pleiten al vijf jaar voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. "Vuurwerk is prachtig om naar te kijken, maar het moet niet het laatste zijn wat je ogen zien."

Vorig jaar

Rond de vorige jaarwisseling raakten in totaal 264 ogen beschadigd. 24 mensen raakten blind aan een oog, acht ogen moesten worden verwijderd, waarvan twee bij kinderen. Die cijfers werden halverwege januari bekendgemaakt.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap registreert dit jaar voor de zesde keer het door vuurwerk veroorzaakte oogletsel. Het aantal patiënten ligt in die jaren tussen de 217 en 308.

STER reclame