De strijdende partijen in Zuid-Sudan hebben een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. Dat hebben enkele Oost-Afrikaanse landen, die zijn verenigd in het handelsblok IGAD, laten weten.

In een verklaring schrijven de landen dat president Kiir en rebellenleider Machar het eens zijn over een wapenstilstand en dat ze allebei vertegenwoordigers naar Ethiopië sturen voor overleg. Dat moet leiden tot een permanent staakt-het-vuren.

Het is nog onduidelijk wanneer de voorlopige wapenstilstand ingaat. De onderhandelaars van beide partijen komen woensdag naar Ethiopië.

Machtsstrijd

Bij de gesprekken in Addis Abeba zal ook worden gesproken over de oorzaken van het conflict in Zuid-Sudan. Voormalig vice-president Machar en president Kiir zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Kiir beschuldigt Machar ervan dat die een staatsgreep wilde plegen, maar Machar ontkent dat.

Bij gevechten tussen het regeringsleger en aanhangers van Machar zijn meer dan duizend doden gevallen. De IGAD-landen dreigden gisteren met ingrijpen als Machar de wapens niet voor vandaag zou neerleggen.

Bor

Rebellen hebben de strategisch gelegen stad Bor vanmiddag in handen gekregen. Volgens de eerste berichten trokken vandaag 25.000 gewapende jongeren op naar de stad. Dat bleken er uiteindelijk minder, maar nog steeds voldoende om de controle in de stad over te nemen.

Inmiddels zijn 180.000 mensen op de vlucht geslagen.

STER reclame