NOS NieuwsAangepast

2014: wat er voor u verandert

Vanaf morgen treden er allerlei veranderingen in werking. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.

Drank

Kinderen onder de 18 jaar mogen geen alcohol drinken in horeca gelegenheden. Ook moeten jongeren minimaal 18 jaar zijn om alcohol te mogen kopen in supermarkten en slijterijen. Als ze er mee betrapt worden in het openbaar krijgen ze een boete. De accijnzen op bier, wijn, sherry en port gaan met 5,75 procent omhoog.

De auto

Autorijden wordt duurder. Alle verkeersboetes gaan omhoog. De accijnzen stijgen eveneens. Diesel met 4,5 cent, LPG ruim 9 cent en benzine 1,5 cent per liter (inflatie meegenomen). De aanschaf van kleine, zuinige en schone auto's wordt minder goedkoop. Zakelijke rijders betalen over hun nieuwe elektrische auto minimaal 4% bijtelling.

Er komt een nieuw kentekenbewijs in de vorm van een pasje. Daar zit een chip op met de gegevens van de auto en de eigenaar Het terugdraaien van de kilometerstand wordt officieel strafbaar.

De oldtimer

Voortaan vallen alleen oldtimers die ouder dan 40 jaar oud zijn onder de vrijstellingsregeling. Voor auto´s die tussen de 26 en 40 jaar oud zijn geldt een overgangsregeling. Daar moet langzaam meer belasting voor worden betaald. Bovendien mogen ze met ingang van december 2014 in de maanden december t/m februari niet op de weg.

Sociale zekerheid

De AOW-leeftijd gaat weer met een maand omhoog naar 65 jaar en 2 maanden. Het minimumloon gaat omhoog naar 1485,60 bruto per maand , dat is een stijging van 8 euro. De regels rond de stamrecht BV worden veranderd, zodat het onaantrekkelijk wordt om de ontslagvergoeding hier in onder te brengen.

Zorg

Eigen risico in de zorg wordt 360 euro (stijging met 10 euro) De zorgtoeslag gaat omlaag. Voor een alleenstaande wordt het maximaal 865 euro, voor een huishouden maximaal 1655 euro.

Wonen

De huurgrens voor sociale woningbouw gaat omhoog naar 699 euro. De inkomensgrens stijgt naar 34.678 euro. De hypotheekrente-aftrek wordt beperkt tot 51,5 procent. De rente-aftrek daalt vanaf 2014 jaarlijks met een half procent naar uiteindelijk 38 procent. Verder betalen woningbezitters meer belasting door verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6 naar 0,7%.

Energie

Elk huishouden gaat globaal 10 euro extra betalen aan energie om op die manier bij te dragen aan duurzame energie. Het leidingwater wordt enkele tientjes duurder.

Onderwijs

Dit jaar worden de meeste mbo-studies korter (van 4 naar 3 jaar). Voor 1 mei moeten leerlingen zich voor een nieuwe studie hebben ingeschreven.

Rechter

De griffierechten gaan omhoog, waardoor het duurder wordt om naar de rechter te stappen. Gemeenten mogen boetes opleggen als burgers nalatig zijn. De boete kan oplopen tot maximaal 325 euro.

De rechter-commissaris mag beslag leggen op het vermogen van een verdachte om te voorkomen dat het vermogen wordt verstopt.

Crisis

Het verlaagde btw-tarief voor arbeidsloon bij het verbouwen en herstellen van woningen wordt met een jaar verlengd. Over het loon hoeft slechts 6 procent btw, het lage tarief, te worden betaald.

Landbouw

Boeren mogen niet meer mest produceren dan ze op eigen grond kwijt kunnen. De enige uitzondering is als aangetoond kan worden dat ze de mest via een vast contract kunnen afvoeren.

Post

Vanaf komende maandag is de verplichte postbezorging op maandag verleden tijd. Rouwkaarten en ander spoedeisende bestellingen worden nog wel bezorgd.

Europa

Vanaf vandaag zijn de Roemenen en Bulgaren welkom in alle EU-lidstaten.

Banken

Buitensporige bonussen kunnen vanaf vandaag door de minister van Financiën worden teruggevorderd. Gemeenten worden verplicht om te bankieren bij de Staat. Ze mogen het overtollige geld niet meer op een buitenlandse rekening zetten.

Media

Op Radio1 is de zendtijd anders ingedeeld. De fusie-omroepen (TROS/AVRO, VARA/BNN en NCRV/KRO) gaan overdag meer uitzenden. Een digitaal abonnement bij een kabelaanbieder bestaat voortaan uit minimaal dertig zenders.

Paspoort/Rijbewijs

Het paspoort en de ID zijn voortaan 10 jaar geldig. Bovendien zijn voor een ID geen vingerafdrukken meer nodig. Een nieuw rijbewijs kost overal in Nederland maximaal 38,48 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl