"Te weinig huisarrest vandalen"

time icon Aangepast

Te weinig vandalen hebben vanavond huisarrest, vinden vakbonden van hulpverleners. Van de 1100 mensen die de vorige jaarwisseling werden opgepakt, zitten er volgens de Nederlandse Politiebond vanavond dertien verplicht thuis.

De bonden vragen al jaren om betere bescherming van hulpverleners tijdens de jaarwisseling en het Openbaar Ministerie eist zwaardere straffen voor geweld in de nieuwjaarsnacht. Daarom verbaast het de vakbonden dat rechters maar dertien keer een huisarrest hebben opgelegd.

"Het signaal dat hiermee wordt afgegeven, is onbegrijpelijk", zei vicevoorzitter Saskia Dorresteijn van de Nederlandse Politiebond in het NOS Radio 1 Journaal. "De straffen zijn opvallend laag. Er zijn afspraken over zwaardere straffen, laten we hopen dat die nu ook worden uitgevoerd."

Oproep

Politiechef Gerard Bouman zegt ook dat het belangrijk is dat raddraaiers tijdens de jaarwisseling harder worden aangepakt. Hij roept rechters op om hen zwaarder te straffen.

Van de 1100 mensen die een jaar geleden werden opgepakt, hadden 75 geweld tegen hulpverleners gebruikt. De meeste arrestanten hebben uiteindelijk een boete, taakstraf of celstraf gekregen.

STER Reclame