Politiechef Gerard Bouman roept rechters op om raddraaiers bij de jaarwisseling ook daadwerkelijk zwaarder te straffen. Zeker als het gaat om geweld tegen hulpverleners.

In De Telegraaf zei de topman van de politie vanmorgen dat het noodzakelijk is "dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners". "De uitkomst van dat debat is dat er zwaarder gestraft moet worden", zegt Bouman in het Radio 1 Journaal.

Bouman zegt dat er bij de politie soms ongeloof heerst over de lage straffen voor vandalen. "Als er geweld gepleegd is tegen politiemensen, en dat is aanzienlijk, dan weet ik van collega's dat zij in een aantal gevallen teleurgesteld zijn over de straf die uiteindelijk is opgelegd."

Passende straf

Bouman ontkent dat hij met zijn uitspraken op de stoel van de rechter gaat zitten. "Ik doe volstrekt geen uitspraak in individuele gevallen. Dat is aan de rechter, die moet een passende straf opleggen. Wat ik zeg, in het algemeen, is: geweld tegen hulpverleners, zwaarder straffen."

Vorig jaar was het beleid van het OM dat er zwaardere straffen geëist werden bij geweld rond de jaarwisseling. Als het ging om geweld tegen hulpverleners werd de eis nog zwaarder. Dit jaar is dat beleid hetzelfde.

Volgens cijfers van de stichting Hulp voor Hulpverleners waren er vorig jaar met Oud en Nieuw 176 gevallen van geweld tegen hulpverleners.

STER reclame