Twee Nederlanders zijn geselecteerd als kandidaten voor het oprichten van een nederzetting op Mars in het jaar 2025. De organisatie Mars One heeft in totaal 1058 mensen uitgekozen.

Wie de Nederlanders zijn is niet bekendgemaakt. Mars One is een grotendeels Nederlands initiatief. De plannen werden in mei 2012 gepresenteerd.

Zo'n 200.000 mensen hadden zich aangemeld om de eerste ambassadeurs van de Aarde op Mars te worden. Volgens mede-organisator Bas Landsdorp waren er veel zeer serieuze aanmeldingen, al waren er ook gegadigden die naaktfoto's van zichzelf opstuurden.

Veerkracht

Komend jaar en in 2015 zullen er verschillende selectierondes worden gehouden. Doel is de lichamelijke en emotionele veerkracht van de kandidaten te testen.

Over de selectie van de 1058 mensen zijn geen nadere details bekend gemaakt. Mars One is nog in onderhandeling met media-concerns over de tv-rechten ten aanzien van de verdere selectieprocedure.

Mars One heeft als doel om het eerste permanente station op Mars te verwezenlijken. Volgens de organisatie is dat met de huidige technische stand van zaken mogelijk. Het idee is dat er om de twee jaar een nieuw team van de Aarde naar Mars wordt gestuurd.

De reis naar Mars duurt zo'n zeven maanden. Een terugreis is niet mogelijk.

STER reclame