Ook de derde reddingspoging voor het Russische schip dat vastzit bij de Zuidpool, is afgebroken. De Australische ijsbreker die op weg was, is omgekeerd vanwege een sneeuwstorm.

Het Russische schip, de Akademik Sjokalski, zit sinds Eerste Kerstdag vast in het ijs. Aan boord zijn 74 mensen, onder wie wetenschappers, toeristen en journalisten. Het schip is niet beschadigd en heeft voor weken voedsel en water aan boord.

Op de Zuidpool is het zomer, maar het schip is plotseling overvallen door vorst en harde wind. Twee journalisten die meereizen voor de Britse krant The Guardian constateerden dat het poolijs snel dikker werd doordat door de harde wind ijspakken aan elkaar vastkoekten.

Helikopter

Een Chinese ijsbreker liep gisteren zelf op 12 kilometer van het Russische schip Akademik Sjokalski vast. Eerder slaagde een Franse ijsbreker er niet in het Russische schip te bereiken.

Het Australische schip kan door ijs van een meter dik heen breken. Als ook de Australiërs de Sjokalski niet loskrijgen, moeten de opvarenden waarschijnlijk met helikopters van boord worden gehaald.

De Akademik Sjokalski vertrok op 8 december met wetenschappers en toeristen van Nieuw-Zeeland naar Antarctica. Ze wilden een reis maken naar het gebied dat een Australisch onderzoeksteam honderd jaar geleden bereikte.

STER reclame