De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal vanaf 1 januari in Jeruzalem en Ramallah opnieuw vredesbesprekingen voeren met premier Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Abbas. Dat heeft zijn ministerie zaterdag bekendgemaakt.

Kerry sprak de laatste tijd al vaker met beide politieke leiders. Hij zal in de komende ontmoetingen onder meer inventariseren hoe het ervoor staat met de onderhandelingen tussen beide partijen.

De VS heeft Israël en de Palestijnen er afgelopen jaar toe gebracht het vredesproces na een onderbreking van drie jaar weer op te pakken. In april 2014 moet er als het aan de VS ligt een vredesakkoord zijn. De onderhandelingen zijn overigens alleen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanover. Met Hamas, dat de Gazastrook beheerst, wordt niet gesproken.

Interimakkoord

Kerry wil op korte termijn een interimakkoord tot stand brengen. Daarmee kunnen beide partijen hun goede wil tonen.

De Palestijnen is een eigen staat in het vooruitzicht gesteld. Israël kondigde afgelopen week als gebaar van goede wil de vrijlating aan van 24 Palestijnse gevangenen. Het is de derde groep die Israël sinds de zomer vrijlaat.

De Amerikanen hebben in een reactie gezegd dat Israël een teken van vertrouwen laat zien met de vrijlating. Ondertussen gaat Israël wel door met het bouwen van huizen op de Westelijke Jordaanoever. Volgende week worden de details van het project bekendgemaakt.

De Palestijnen hebben gezegd dat een uitbreiding van de nederzettingen de vredesbesprekingen in gevaar kan brengen.

STER reclame