Tweederde van de Nederlanders wil het afsteken van vuurwerk door particulieren verbieden. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 leden van het opiniepanel van de actualiteitenrubriek.

De helft van de ondervraagden wil alleen nog gemeentelijke vuurwerkshows toestaan, nog eens 14 procent is voor een compleet verbod op het afsteken van vuurwerk.

Een op de drie ondervraagden noemt een verbod betuttelend en vindt dat er niets moet veranderen. Zij wijzen erop dat vuurwerk met Oudjaar een Nederlandse traditie is.

Hoge kosten

Het meest genoemde argument om vuurwerk te verbieden zijn de hoge kosten als gevolg van alle letsel en schade die door vuurwerk worden veroorzaakt.

Ook wijzen tegenstanders van vuurwerk op het risico op verwondingen en de angstige reactie van huisdieren op vuurwerk.

Vuurwerktijd beperken

Van de mensen die geen bezwaar hebben tegen vuurwerk, vindt wel bijna 40 procent dat de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken, moet worden ingekort.

Nu mag iedereen vuurwerk afsteken op Oudejaarsdag tussen 10 uur ´s ochtends en 02.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. De meeste stemmen gaan op voor een kortere periode, bijvoorbeeld van 18.00 uur tot 02.00 uur.

STER reclame